fbpx

Metaverse’de Nasıl Ağaç Dikilir? Etkinliğimiz Gerçekleştirildi

Metaverse’de Nasıl Ağaç Dikilir? Etkinliğimiz Gerçekleştirildi

Orman Mühendisleri Odası tarafından Orman ve Ekosistem Zirvesi kapsamında 13 Kasım Pazar günü Ankara’da “Metaverse’de Nasıl Ağaç Dikilir? etkinliği gerçekleştirildi.

Günümüzde Metaverse evreni denince akla arsa, tarla, ev, bina alımı geliyor. Karbon ayak izinin azaltılması bağlamında Metaverse’de doğa için neler yapılabileceğinin tartışıldığı panele, Yeşil Türkiye Başkan Vekili Mustafa Çiftci Moderatörlüğünde, MFET Teknoloji Sorumlusu Musa Can Minaz, Han Medyadan Uçan Adam Mahmut Gediz ile Tarım Yazarı-Fütürist Mine Ataman katılım sağladılar. Söz konusu panel, özellikle üniversite öğrencileri ve sektör girişimcileri tarafından ilgiyle izlendi.

Çiftci “Dünyada çevresel sorunların daha az gündemde olduğu 1950 yılında kurulan ve Kamu Yararı Statüsü ile o tarihten beri faaliyetler yürüten Yeşil Türkiye; yeni teknolojilerin orman ve doğaya nasıl katkı sunabileceği konusunda farkındalık oluşturmaya devam edecektir” dedi. Yeşil Türkiye olarak başta endemik türlerimiz olmak üzere her türlü ağaçların fiziksel olarak dikilerek Yeşil Türkiye Yeşil Dünya hayalimiz olduğunu belirtti.

Minaz, “Bir bireyin, bir ülkenin veya bir kuruluşun sürdürdüğü faaliyetler sonucu atmosfere saldığı sera gazlarının karbondioksit cinsinden karşılığı karbon ayak izine dikkat çekti. Karbon ayak izi çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelmeden aksiyon almak, bu aksiyona toplumun her kesiminden bireyleri ve firmaları dahil etmek için çalışan bir girişim olduklarını” belirterek şöyle devam etti “Metaverse üzerinde farkındalık yaratacak projeler ile geliştirilen NFT’ler ile fon toplayarak, bu fonu da fiziksel dünyada fidan dikmek için kullanmak mümkün olacak böylelikle de Karbon tutulumuna bu şekilde katkı sağlanabileceğini” söyledi.

Ataman “Metaverse’de ağaç dikmenin gerçek hayatta ağaç dikmek ve büyütmenin tüm süreçlerini karşılamakta olduğunu bu çerçevede geliştirdikleri “Turkverse” adlı platform ile de tarım, iklim gibi Anadolu’nun değerlerinden oluşan koleksiyonların içinde var olan geleceğe dönüşüm NFT’leri ile türü tehlike altında olan şimşir gibi bitkilerin yeniden orman haline getirilmesi konusunda çalışmalarla doğaya katkı sunacaklarını” ifade etti. Şimşir ağaçları ve kestane ağaçları iklim krizi kaynaklı istilacı hayvan ve bitki türlerinin verdiği zararlar nedeniyle hastalanmaktadır. Bu türlerin gerek hastalıklarının iyileştirilmesi  gerekse yeni kestane ve şimşir  ormanları oluşturulmasını amaçlamaktayız.

Metaverse de dikilecek her ağacın gerçek hayatta bir karşılığı var. Çocuklar her gün ağaçlarını sulayacaklar, mevsim geçişlerinde budama ve hasat mevsimi ürün toplama faaliyetleri yapacaklar. Gerçek ortamda ağaçlar büyüdüğünde hasat edilen ürünler sahiplerine verilecek. Diktiğimiz her ağaç karbon tutulumuna katkı sağlayacak dedi.

Konuşmasının devamında “Yapılan araştırmalar, 0-7 yaş arasında yapılan çalışmaların hayat boyu kalıcı davranışa dönüştüğünü gösteriyor. Bu anlamda Metaverse’de ağaç dikmek bir ağacın tohumdan, filizden büyümesine tanıklık etmek bizzat katkı sunmak, ileride gerçek hayatta doğaya daha saygılı ve çevreci tutumlar sergilenmesini sağlayacağını gösteriyor. Gerçek hayatta da ormanı ve ağacı koruma, ağaç dikme bilinci sağlanacaktır.

Gediz “İletişim sektöründe Web3 ve Metaverse’ün geçmişten bugüne gelişimi ve geleceğe yönelik potansiyelinden bahsederken; Metaverse’in getirdiği dinamik sürecin dijital pazarlamada çığır açacağı ve sürece uyumun çok önem arz ettiğini” belirtti. Ayrıca tüm dünyayı ilgilendiren doğa, orman ve çevre konularının gençler tarafından daha iyi anlaşılması için yeni nesil teknolojilerle anlatmanın önemi” vurguladı.

Etkinlik sonunda her bir konuşmacı adına Yeşil Türkiye tarafından dikilmiş 5 adet fidan sertifikası kendilerine takdim edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir