Fidan Neden ve Nasıl Dikilir?
Fidan nasıl dikilir konusunda çokça kaynak bulabilir, tekniğini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz de fidan neden dikilir anlatanını bulamayabilirsiniz. İşte bu konudaki açığı kapatmak da yine biz Yeşil Türkiye’nin doğa dostlarına düştü. Her ağaçlandırma etkinliğinde elinize çapayı, küreği alıp açılmış hazır çukurlara ya da bizzat onca zahmetle açtığınız çukura el kadar fidanları yerleştirirken aklınıza hiç “biz bu fidanları neden dikiyoruz” sorusu geldi mi? Gelsin ya da gelmesin, biz fidanın hem nasıl hem de neden dikildiğine biraz değinelim.
Fidan Ekilir mi Dikilir mi?
Siz toprakla buluşturduktan sonra herhangi bir fidanın arkasından “ektim” ya da “diktim” deyişinizi sorun edeceğini sanmamakla birlikte doğrusunu öğrenmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Aslında “fidan nasıl dikilir” diye arama yaptı iseniz zaten konuya hakimsiniz demektir; ama bir de biz açıklayarak konuya son noktayı koyalım. Toprak altına belirli bir mesafede gömülen tohumlar ve yumrular için “ekmek”, kökü toprakta, gövdesi ve yaprakları toprağın dışında kalacak şekilde toprakla buluşturulan fidan ve fideler için ise “dikmek” fiili kullanır. Artık siz de doğrusunu öğrenmiş biri olarak, ilgili ortamlarda yanlış fiili tercih edenleri nazikçe uyarabilirsiniz. Doğrusunu öğrendiğimize göre konumuzun asıl detaylarına geçelim.
Fidan Neden Dikilir?
Artan sel, dolu, fırtına, taşkın, yangın gibi afetler sizin de dikkatinizi çekti mi? İster fidan bağışı yapın isterseniz doğrudan kendi ellerinizle dikin, o küçücük fidan çok büyük bir amaca hizmet ediyor olacak. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin can yakan etkilerini artık iyiden iyiye hissediyoruz. Yamalı bohçaya çevirdiğimiz dünya atmosferi, soyunu kuruttuğumuz bitki ve hayvanlar, israf ettiğimiz su kaynakları, yaktığımız ya da yok ettiğimiz ormanlar bizi hızlandırılmış bir sona sürüklüyor. Ormansızlaşmanın acı faturasını tüm dünya halkları birlikte ödüyor. Yani dünyanın bir köşesinde lime lime edilen ormanlar, dünyanın diğer ucundaki insanları da etkiliyor.
Karbon emisyonunun azaltılması, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri ile mücadele edilmesi, biyolojik çeşitliliğin muhafazası, odun ve odun dışı orman ürünlerinin oluşturduğu istihdam alanlarının korunması ve artırılması başta olmak üzere çokça faydanın yükü sizin toprakta açılmış bir çukura yerleştirdiğiniz küçücük fidanın omuzlarına, yani dallarına yükleniyor. Böylesi ağır bir yükü elbette bir tek fidan kaldıramaz. Bundan ki birçoğu bir araya geliyor ve orman oluyorlar. Bundan ki bir ağaç gibi özgür bir orman gibi güçlü olmayı hayal eder insan. Çocuklarımızın geleceğine sağlayabileceğimiz en büyük katkı, onlara nefes alınabilir ve daha yeşil bir dünya armağan etmektir. Fidan neden dikilir sorusuna cevap buldu ve tatmin olduysak diğer soruya geçebiliriz: fidan nasıl dikilir?
Fidan Nasıl Dikilir?
Fidanın nasıl dikilmesi gerektiği konusunda ülkemiz ormanlarının bakımı, idaresi ve işletilmesinden sorumlu yegane kuruluş olan Orman Genel Müdürlüğünün Çavuş Ana’nın anlatımıyla hazırlamış olduğu oldukça samimi ve çok da güzel bir video var. İlgili videoya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Fidan dikiminin adımlarını ve dikkat edilmesi gerekenleri burada da bir kez daha sıralayalım.
- Öncelikle dikeceğiniz fidanın tüplü mü çıplak köklü mü olduğunu öğrenin. Tüplü fidan, genellikle tüp adı verilen siyah naylon poşet ya da benzeri bir kap içerisinde yeter miktarda toprakla kökleri kapalı olarak muhafaza edilen fidandır. Çıplak köklü fidan ise yetiştirildiği fidanlıktaki “yastık” adı verilen alanlardan sökülmüş, kökleri açıkta olan fidandır.
- Tüplü ve çıplak köklü fidanların dikimi birbirine benzese de birkaç temel farklılık bulunur. Öncelikle çıplak köklü fidanının toprakla buluşana kadar mutlaka rüzgârdan korunması gerektiğini unutmayın. Bunun için köklerini toprak, yosun ya da benzeri bir materyal ile sarabilir, fidan taşımak için özel olarak imal edilmiş sepet ve benzeri malzemeleri kullanabilirsiniz.
- Fidan dikimi için ilk aşama çukurun açılmasıdır. Çukurun derinliği, fidanımızı köklerini kıvırmadan içine alacak, fidanın kök boğazını biraz geçecek kadar olmalıdır.
- Çıplak köklü fidanlarda, kök tuvaleti adı ile sahaya gelmeden evvel fidanların kök boyları kısaltılır. Tüplü fidanlarda ise tüpü alt kısmından bir ya da 2 parmak yüksekliğindeki bir mesafeden kesmeniz gerekir.
- Çıplak köklü fidanlarda gerek olmasa da tüplü fidanlar da mutlaka üzerindeki plastik poşet ya da sepet çıkarılmalıdır. Poşeti ile dikilen fidanlar ne yazık ki bir müddet sonra kuruyacaktır.
- Tüplü fidan açtığımız çukurun ortasına yerleştirilir ve çukurun derinliği kontrol edilir. Yeterince derin olan çukura etrafına yığmış olduğumuz toprak çekilerek fidanın etrafı kapatılır.
- Çıplak köklü fidanların dikiminde, çukurun orta kısmında fidanı sabitlemek mümkün olmadığından, açtığımız çukurun bir duvarına fidanı kökleri kıvrılmayacak şekilde yaslarız. Yine uygun derinlik olduğuna kanaat getirdiysek etrafındaki toprağı çukura çekeriz ve fidanımızın etrafını toprakla kapatırız.
- Toprağı çektikten sonra bir elimizle fidanı sabitleyerek ayaklarımızı “V” şeklinde hizalayıp toprağı ezeriz.
- Fidanımız dik ve doğru bir şekilde topraktaki yerini aldıysa artık can suyunu verebiliriz.
Fidan nasıl dikilir kısaca anlattığımıza göre dikmek istediğiniz fidanlara nasıl ulaşacağınıza da değinelim.
Fidan Bağışı Nasıl Yapılır?
Kültürümüzde kadim bir gelenek olan sevinçli zamanlarda fidan dikme alışkanlığını yeniden canlandırmak için Yeşil Türkiye olarak yürüttüğümüz “Ailen İçin Fidan Dik” kampanyasına fidan bağışlarınız ile destek olabilirsiniz. Kendi adınıza ya da anneniz, babanız, eşiniz, çocuklarınız ve tüm sevdiklerinizin adına fidan dikebilir veya destek olabilirisiniz. Buraya tıklayarak ulaşacağınız sayfamızda dilerseniz tek seferlik bağış yapabilir ya da “Aylık Düzenli Bağış” kısmında düzenli bağışçımız olabilirsiniz. Üstelik bağışlarınız için sertifika almanız da mümkün. Fidan bağışı ile çocuklarımızın geleceğine katkı sağlarken yıl içerisinde düzenlediğimiz etkinliklere katılarak doğrudan toprağa, fidana yani doğaya dokunabilirsiniz. 1950 yılından beri Türkiye’yi yemyeşil yapmak için çalışan bir Yeşil Türkiye var.
Artık nasıl ve neden fidan dikilir ve fidan nasıl bağışlanır konularında da yeterince aydınlandığınıza göre bize katılmamak için hiçbir maniniz kalmadı demektir. Bizi takip edin ve bir sonraki fidan dikim törenimizde yan yana gönül gönüle olalım.